Hvordan få flere leads med bruksmønsteranalyse

okt 31, 2021

Visste du at hele 98 prosent av all trafikken på din nettside forlater uten resultat i form av salg eller leads? I denne artikkelen gir vi deg verdifull innsikt i hvordan du ved hjelp av bruksmønsteranalyse kan øke konverteringsraten og få flere leads – fra samme trafikkvolum.

 

98 prosent av all trafikk til nettsiden din forsvinner uten å konvertere til leads

 Uansett hvilken type forretning du driver så er det ultimate målet å få flere kunder og øke omsetningen. Felles for alle er en god nettside. Den er helt essensiell for å være synlig, tiltrekke seg trafikk, leads og forhåpentligvis betalende kunder.  

Det kan imidlertid være utfordrende å skille seg ut i havet av gode nettsider der ute. Det er ikke bare enkelt å sette opp en nettside som ikke bare genererer trafikk, men en som faktisk fører til nye leads og salg. 98 prosent av all trafikk til nettsiden din klikker seg ut uten å foreta seg noe.

Årsakene kan være mange. Det er nettopp der en av de største utfordringene ligger for bedriftseiere og markedsførere: Å finne ut hvorfor nettsiden din ikke konverterer mer, og hvordan du kan få flere leads uten å måtte øke trafikkvolumet til nettsiden din.  

 

Når var sist gang du analyserte nettsiden din? (Og har du noen gang gjort det?)

Hvis du er som oss bruker du kanskje Google Analytics. Det er genialt for å få et overblikk over hvor mange som besøker nettsiden din, hvilke sider som er mest og minst besøkt. Google Analytics kommer imidlertid til kort når du virkelig skal ha innsikt i bruksmønsteret til dine potensielle kunder fordi det kun gir deg generell statistikk. Tallene gir deg ikke informasjon om hva som ligger bak statistikken. 

La oss si at du har satt opp en landingsside der du tilbyr en e-bok med verdifull lærdom i bytte mot e-postadressen til den besøkende. Google Analytics viser at du får masse trafikk inn til landingssiden, men det er kun en liten andel av trafikken som laster ned e-boken og blir til leads. Google Analytics forteller deg at du har et «konverteringsproblem», men sier ikke noe om hvorfor.  

Med Google Analytics sitter du altså igjen flere ubesvarte spørsmål som: Hvorfor blir så lite av trafikken til leads? Er ikke innholdet interessant nok? Er ikke overskriften fengende nok? Eller er det vanskelig å se knappen for nedlastning? Hva må egentlig gjøres for å få flere leads? I beste fall kan du basere deg på gjetninger og hypoteser. Med andre ord risikerer du å bruke mye tid på prøving og feiling før du kommer frem til en justering som faktisk fungerer.  

Få flere leads med bruksmønsteranalyse

Det er her bruksmønsteranalyse kommer inn i bildet. Den forteller viser deg hva som ligger bak statistikken og du får derfor presentert hva du bør gjøre med nettsiden din for å gjøre om mer av trafikken til leads.  

«Bruksmønsteranalyse» høres kanskje komplisert og krevende ut, men det er i praksis veldig enkelt, og langt mer tidsbesparende enn å basere seg på egne antagelser om hva som fungerer og ikke. 

Det aller vanligste er å basere bruksmønsteranalyse på følgende:  

  1. Videoopptak 
  2. Heatmaps (varmekart).   

Videoopptak innebærer at hver gang noen besøker nettsiden din, så gjøres et videoopptak. I etterkant kan du se på opptakene og se med egne øyne hva hver enkelt besøkende foretar seg på nettsiden din. Du kan se hvordan de navigerer seg rundt, hva de klikker på eller ikke klikker på, hvilket innhold de leser, hvor langt de scroller ned på sidene og så videre.   

Heatmaps, eller varmekart på norsk, viser deg summen av hvordan alle besøkende bruker nettsiden din. Du ser altså hvor på sidene flest klikker, hvor mye av innholdet som blir lest, og hvor folk flest har musepekeren sin.   

Til syvende og sist får du unik innsikt med bruksmønsteranalyse ved hjelp av videoopptak og heatmaps, som gjør at du i langt større grad kan forstå hvordan nettsiden din blir brukt og hva som ikke funker. Du er nesten garantert å oppdage ting som du aldri ellers ville oppdaget med vanlig statistikk fra Google Analytics.   

Få flere leads uten å øke trafikkvolumet 

Basert på innsikten du får av bruksmønsteranalysen din kan du nå gjøre mindre eller større kvalifiserte justeringer på nettsiden din, og dermed få flere leads, uten å øke trafikkvolumet inn til nettsiden.   

Bruksmønsteranalyse har mange ulike bruksområder, og er like nyttig uansett hvilke type produkter eller tjenester du selger, eller hvilke nisje du opererer i.   

Dersom du for eksempel driver en nettbutikk, kan du bruke bruksmønsteranalyse til å se om de besøkende finner fram til produktene de leter etter, om de roter seg bort og så videre. Du kan også overvåke handlekurven eller kassen for å identifisere åpenbare grunner til at besøkende faller fra her.  

Et annet eksempel kan være at du promoterer en e-bok eller et webinar på Facebook som går inn til en landingsside med mål om å konvertere mest mulig trafikk til leads. Da kan du overvåke landingssiden med videoopptak og heatmaps, og se med egne øyne hvordan landingssiden presterer.   

 

Kom i gang med bruksmønsteranalyse 

Det finnes flere type bruksmønsteranalyse-tjenester der ute. Gjennom mange år i bransjen har vi testet ut flere. Noen fungerer ikke i det hele tatt, mens andre tjenester er kjempegode.

Tjenesten Smartlook er det analyseverktøyet vi har hatt best erfaring med. Smartlook har alt du trenger for å utføre bruksmønsteranalyse, og gir deg funksjoner som automatisk videoopptak, heatmaps, events, funnels og dashboards. Det er veldig enkelt å komme i gang, og du behøver heller ikke være spesielt teknisk. 

 

Gratis bruksmønsteranalyse for alltid 

 
Det beste med Smartlook er at de tilbyr en gratisplan, som er gratis for alltid. Det vil si ingen tidsbregrenset prøveperiode. Gratisplanen tilbyr 1500 videoopptak per måned, tre heatmaps, to events og én funnel. Du trenger ikke engang å legge inn kredittkortopplysninger.  

Dersom bedriften din vokser og behovet for ytterligere analyser øker med tiden kan du oppgradere til Starter-planen til €31 per måned eller Business-planen til €79 per måned.  

Har du en nyoppstartet bedrift med relativt lite trafikk, er imidlertid gratisplanen tilstrekkelig til å begynne med.   

Driver du en etablert bedrift med moderat eller høyt trafikkvolum, anbefaler vi deg å velge en av de to betalte planene. Det er uansett en liten investering i forhold til verdien du får igjen.   

 

Neste steg: Dette gjør du nå

  1. Hvis du vil prøve Smartlook, kan du komme igang med gratisplanen her.  
  2. Hvis du vil lære mer om bruksmønsteranalyse, så har vi laget en komplett guide om bruksmønsteranalyse som du kan lese her. Den er også nedlastbar som PDF.
  3. Hvis du vil lære mer om Smartlook, så kan du lese mer om Smartlook her.